اپل اعلام کرده است قصد دارد ازطریق شنیدن بازخوردهای سازندگان اپلیکیشن‌ها، با گذر زمان تغییرات مثبت متعددی در کاتالیست اعمال کند.

 

فریم‌ورک کاتالیست اپل فناوری نوپایی به‌شمار می‌آید و هنوز در اول مسیرش قرار دارد. درواقع، بسیاری از سازندگان اپلیکیشن‌ها گفته‌اند هنوز نمی‌توان روی کاتالیست به‌عنوان پلتفرمی حرفه‌ای حساب بازکرد. در‌همین‌زمینه، اپل اعلام کرده است به بازخوردهای توسعه‌دهندگانش گوش فرامی‌دهد و با گذر زمان تغییرات مهمی روی کاتالیست اعمال می‌کند.

کاتالیست که اپل هنگام معرفی از آن به‌عنوان «پروژه‌ای چندلایه» یاد کرد، پلتفرم خاصی است که امکان پورت‌کردن اپلیکیشن‌های آیپد را به مک فراهم می‌کند. درواقع، توسعه‌دهندگان می‌توانند ازطریق تیک‌زدن چک‌باکسی در ابزار ایکس‌کد (Xcode)، خروجی نسخه‌ی مک را از اپلیکیشن‌ خود بگیرند.

ناگفته نماند ایکس‌کد محیط توسعه‌ی مجتمعی است که به توسعه‌دهندگان امکان می‌دهد برای تمامی پلتفرم‌های اپل ازجمله iOS ،iPadOS ،macOS ،watchOS و tvOS اپلیکیشن تولید کنند. اپلیکیشنی که ازطریق کاتالیست برای مک تولید می‌شود، کاملا بهنیه نشده است و باید تغییراتی روی آن اعمال شود. در‌حال‌حاضر، به‌غیر از توییتر و GoodNotes و JIRA اپلیکیشن محبوب دیگری ازطریق کاتالیست به مک آورده نشده است. 

اپل کاتالیست / Apple Catalyst

گرچه استفاده از کاتالیست به‌طور کلی کار ساده‌ای به‌شمار می‌آید،‌ گروهی از سازندگان مدعی شده‌اند مشکلات و پیچیدگی‌هایی در کاتالیست دیده می‌شود. سازندگان اپلیکیشن‌ها اعلام کرده‌اند کاتالیست در نسخه‌ی بتای مک OS کاتالینا با مشکلات مهمی دست‌و‌پنجه نرم می‌کرده است. مشکلاتی نظیر APIهای معیوب و دردسترس‌نبودن برخی از قابلیت‌ها باعث شده بودند استفاده از کاتالیست کاری چندان راحت و لذت‌بخش نباشد. 

یکی از مشکلات مهم کاتالیست این است که در اپلیکیشن‌های تولیدشده ازطریق آن، سیستم پرداخت درون‌برنامه‌ای کار نمی‌کند. درواقع، اپلیکیشنی را فرض کنید که روی iPadOS سیستم پرداخت درون‌برنامه‌ای دارد و برای این کار مستقیما به اپ‌استور وصل می‌شود. سازندگان این اپلیکیشن‌ها می‌گویند با پورت‌کردن آن‌ها به مک، سیستم پرداخت درون‌برنامه‌ای غیرفعال می‌شود؛ زیرا اپلیکیشن نمی‌تواند با فروشگاه مک ارتباط برقرار کند. به‌عبارت‌دیگر، گرچه هر دو این اپلیکیشن‌ها با اتکا بر یک کد منبع نوشته شده‌اند، هنوزهم تفاوت‌هایی با یکدیگر دارند. این یعنی اگر اپلیکیشن مذکور اپلیکیشنی پولی باشد، کاربر باید هنگام استفاده از آن روی مک، دوباره این اپلیکیشن را بخرد.

ناگفته نماند برخلاف تصور بسیاری از کاربران، کاتالیست پلتفرم بسیار جدیدی به‌شمار نمی‌آید و سال‌ها است اخباری درباره‌اش می‌شنویم. اپل در مک OS موهاوی، اپلیکیشن‌های خاصی قرار داده بود که ازطریق نسخه‌ی اولیه‌ی کاتالیست تولید شده بودند. شایان ذکر است در ابتدا از کاتالیست به‌عنوان پروژ‌ه‌ی Marzipan یاد می‌شد. 

پروژه کاتالیت اپل / apple project catalyst

اپل می‌گوید کاتالیست شمار اپلیکیشن‌های سیستم‌عامل مک OS را به‌میزان درخوتوجهی افزایش خواهد داد و باعث اعمال بهبودهایی در اپلیکیشن‌های آیپد خواهد شد. با‌این‌حال، نباید فراموش کنید کاتالیست فعلا ماه‌های آغازین تولدش را سپری می‌کند و در ابتدای مسیرش قرار دارد. 

آمار نشان می‌دهد روند استفاده‌ی توسعه‌دهندگان اپل از کاتالیست به‌کُندی پیگیری می‌شود. اعمال بهبودهایی برای بهینه‌ترشدن کاتالیست می‌تواند توسعه‌دهندگان بیشتری را به‌سمت این پلتفرم ویژه بکشاند تا آن‌ها ازطریق کاتالیست، اپلیکیشن‌های آیپد را برای مک منتشر کنند. اپل به‌خوبی از این موضوع باخبر است و در اطلاعیه‌ی جدیدی که به‌صورت اختصاصی دراختیار رسانه‌‌ی سی‌نت قرار داده، می‌گوید برای موفقیت کاتالیست دست به هر کاری می‌زند. تاد بنجامین، مدیر بازاریابی محصول macOS اپل،‌ در اطلاعیه‌ی جدید می‌گوید:

چشم‌انداز ما برای Mac Catalyst همواره این بود کاری کنیم استفاده از آن برای تمامی سازندگان اپلیکیشن‌های آیپد صرف‌نظر از اینکه سازندگانی بزرگ یا کوچک باشند، کار ساده‌ای به‌شمار بیاید و آن‌ها بتوانند به‌راحتی اپلیکیشن‌هایشان را به مک پورت کنند. کاتالیست به سازندگان اپلیکیشن‌ها امکان می‌دهد ازطریق یک تیم توسعه و یک کد منبع، نسخه‌ی جدید اپلیکیشنشان را بسازند و به کدنویسی جدید نیازی نباشد. همچنین، Mac Catalyst به سازندگان اپلیکیشن‌های آیپد امکان می‌دهد چند قدم از بقیه جلوتر باشند. درضمن، به بسیاری از سازندگان فرصت جدیدی می‌دهد تا با اتکا به آن، بیشتر از قبل وارد دنیای مک شوند. کاتالیست نه‌تنها ابزاری عالی برای سازندگان است؛ بلکه برای کاربران مک هم ابزار بسیار مناسبی به‌شمار می‌آید. به‌لطف کاتالیست، کاربران مک می‌توانند به مجموعه‌ی جدیدی از اپلیکیشن‌های متعلق به اکوسیستم پرجنب‌و‌جوش آیپد دسترسی پیدا کنند و از مزیت‌های متنوع آن‌ها بهره بگیرند.

میزان متعهدبودن اپل به کاتالیست، بسیار بیشتر از آن‌ است که به‌نظر می‌رسد و صرفا به پورت‌کردن اپلیکیشن‌های آیپد به مک خلاصه نمی‌شود. اپل از زمان اعلام رسمی نام کاتالیست در کنفرانس WWDC 2019 سعی کرده است همواره به بازخوردهای سازندگان گوش کند و در راستای دیدگاه آن‌ها، تغییراتی در کاتالیست اعمال کند تا میزان کاربردی‌بودن آن به‌مرور زمان بیشتر از قبل شود.

تاد بنجامین درادامه‌ی صحبت‌هایش می‌گوید:

بسیاری از سازندگانی که به استفاده از کاتالیست روی آوردند، نخستین‌بار بود اپلیکیشنی برای این پلتفرم تولید می‌کردند و سابقه‌‌ای دراین‌زمینه نداشتند. دستاوردهای این سازنده‌ها در مدت کوتاهی از آغازبه‌کار کاتالیست شگفت‌انگیز بوده است. ما از سازندگانی که از اول مسیر کاتالیست با آن همراه شده‌اند، چیزهای بسیار زیادی یاد می‌گیریم. درضمن، در حال تدارک منابع برای این سازندگان و پشتیبانی بیشتر از آن‌ها هستیم تا کمک کنیم تجربه‌های شگفت‌انگیز زیادی ازطریق مک کاتالیست روی سیستم‌عامل مک خلق کنند.

رسانه‌ی سی‌نت در گزارش جدیدی که در‌این‌باره منتشر کرده، با برخی از توسعه‌دهندگانی مصاحبه کرده است که به استفاده از کاتالیست روی آورده‌اند. بیشتر این توسعه‌دهندگان حرف‌های پیشین خود را تکرار می‌کنند و مدعی‌اند کاتالیست قابلیت‌های بسیار زیادی دارد؛‌ اما هنوز در ابتدای مسیرش است و باید به‌مرور زمان بهتر شود.

کاتالیست به سازندگان اپلیکیشن‌های iOS امکان می‌دهد با انتخاب گزینه‌ای جدید در Xcode، به‌صورت خودکار نسخه‌ی مک اپلیکیشن خودشان را تولید کنند. اپلیکیشنی که از این طریق به‌صورت خودکار به فرمت سیستم‌عامل مک درمی‌آید، برای این سیستم‌عامل بهنیه‌سازی نشده است و مشکلاتی در آن دیده می‌شود؛ بنابراین، سازنده باید بهنیه‌سازی‌های خاصی در آن اعمال کند. اپل مدت‌ها پیش در سال ۲۰۱۸ نسخه‌ی مک اپلیکیشن‌های News ،Stocks ،Home و Voice Memos را از همین طریق منتشر کرد و درادامه در سیستم‌عامل مک OS کاتالینا،‌ بهبودهایی برای بهنیه‌شدن این اپلیکیشن‌ها اعمال کرد.

اپل کاتالیست / Apple Catalyst

جیک آندروود، از اعضای شرکت Moleskine Digital Studio، سپتامبر گذشته در گفت‌و‌گو با رسانه‌ی اپل اینسایدر گفته بود:

اپل به‌گونه‌ای کاتالیست را رونمایی کرد که به‌نظر می‌رسید کارکردن با آن صرفا به تیک‌زدن داخل چک‌باکس محدود می‌شود و تا همین حد ساده است. این گفته از جوانب زیادی حقیقت دارد. پس از برگزاری کنفرانس WWDC 2019، به دفتر کارمان بازگشتیم و جک‌باکس مذکور را تیک زدیم و دیدیم که با این کار چه اتفاقی می‌افتد. 

آندروود حرف‌هایش را این‌گونه ادامه می‌دهد:

کاتالیست بسیاری از موانع موجود را برمی‌دارد تا بتوان به روشی بسیار قدرتمند برای تولید اپلیکیشن‌های مک دست پیدا کرد. ممکن است اپلیکیشن‌های دیگری هم وجود داشته باشند که از پسِ انجام این کار بربیایند؛ اما می‌خواهیم بهترین تجربه‌ی ممکن را از اپلیکیشن‌هایی نظیر Timepage یا Actions روی رایانه‌های دسکتاپ به‌ارمغان بیاوریم.

پانتوس اکسلسون، یکی دیگر از افراد فعال در حوزه‌ی ساخت اپلیکیشن، در همان زمان در مصاحبه‌ای با رسانه‌ی سی‌نت گفته بود:

«اولین قدم تیک‌زدن چک‌باکس است. با انجام این کار، چیزی به‌دست خواهید آورد که واقعا امکان استفاده‌کردن از آن وجود دارد. سپس، می‌توانید فراتر از این کار بروید و هرچه می‌خواهید روی اپلیکیشنتان وقت بگذارید تا آن را بهینه‌سازی‌ و تجربه‌‌ای عالی روی رایانه‌های دسکتاپ فراهم کنید. 

برخی از سازندگان اپلیکیشن‌ها نگاه بسیار مثبتی به کاتالیست دارند؛ اما برخی دیگر چندان به آن روی خوشی نشان نمی‌دهند؛ درنتیجه، نوعی تضاد در بین دیدگاه توسعه‌دهندگان اپل وجود دارد. با‌این‌حال، استیو تراتون اسمیت، از سازندگان اپلیکیشن می‌گوید کاتالیست همچنان در مسیرش به پیش خواهد رفت. این توسعه‌دهنده گفته است:

کاتالیست روشی عالی است که از مدت‌ها پیش به آن نیاز داشتیم و دو سیستم‌عامل iOS و macOS را به یکدیگر نزدیک‌تر می‌‌کند. درواقع، کاتالیست به دو پلتفرم مذکور کمک می‌کند چیزهایی از هم یاد بگیرند. به‌وضوح می‌توانم ببینم کاتالیست با وجود نقص‌های فعلی‌اش، قرار است روشی باشد که ازطریق آن تمامی اپلیکیشن‌های جدیدم را تولید می‌کنم.





تاريخ : دو شنبه 6 آبان 1398برچسب:, | | نویسنده : مقدم |