خانهاي 4 كيلومتر آنطرفتر
به اعتقاد كارشناسان عواملي مانند تغيير دماي آب به دليل تغيير اقليم و گرم شدن زمين، كم شدن آب درياها به علت تبخير زياد، ورود فاضلابهاي شهري و صنعتي، آلودگي نفتي و توريسم برخي عوامل تخريب مرجانها محسوب ميشود. به همين دليل هم موضوعي مانند انتقال مرجانها از محيطي كه قرنها در آن كلونيهاي مختلف را تشكيل دادهاند در اين شرايط بحراني دليل ديگري براي هراس از فشار مضاعف بر پيكر اين موجودات در حال انقراض محسوب ميشود.اهميت اين انتقال باعث شد تا از رئيس موسسه تحقيقات شيلات ايران، درباره جابهجايي مرجانها از بندر شهيد بهشتي چابهار بپرسيم. دكتر عباسعلي مطلبي انتقال مرجانها را از جمله كارهاي شاخص اين موسسه كه در جهت توسعه اقتصادي كشور صورت گرفته ميداند تا از اين پس كشتيهاي اقيانوسپيما بتواند براحتي در بندر شهيد بهشتي چابهار پهلو بگيرد. اين دليل در كنار توسعه بندر شهيد بهشتي و اسكله چابهار و تلاش براي حفظ اكوسيستم منطقه باعث شدند تا براي انتقال مرجانهاي چابهار اقدام شود.
نكته: انتقال مرجانها در حالي عملي شد كه به نظر ميرسد در مرحله انتقال حداقل آسيب بر آنها وارد شده است. بايد ديد آيا مرجانهاي خليجفارس كه سالهاست نفسهايشان به شماره افتاده ميتوانند از اين پس در خانه جديد براحتي نفس بكشند
مطلبي ميافزايد: جابهجايي تپههاي مرجاني طي سه سال گذشته به محيط زيست واگذار شد، ولي به دليل اينكه اقدامي صورت نگرفت سال گذشته اين وظيفه به عهده موسسه تحقيقات شيلات گذاشته شد. با اينكه موظف شده بوديم 18هزار كلوني مرجان را تا يك كيلومتر جابهجا كنيم، اما با توانمندياي كه در اين بخش وجود داشت ظرف 120روز، 30 هزار كلوني مرجان به مسافت 4 كيلومتر جابهجا شد؛ ضمن اينكه مرجانها را در وسعت 4 هكتاري مستقر كردهايم و طي سه ماه پايش مستمر، سلامت كلوني مرجانها تاييد شد. رئيس موسسه تحقيقات شيلات ايران انتقال مرجانهاي چابهار با استفاده از برخي تكنيكهاي بومي را بسيار موفقيتآميز ميداند و با تاكيد بر اينكه تكنيك انتقال مرجانها تنها در دو كشور آمريكا و ايتاليا موجود است، خاطر نشان ميكند در اين پروژه از روشهاي موجود در اين دو كشور استفاده شد ضمن آنكه برخي تكنيكها براي انتقال از سوي محققان موسسه تحقيقات شيلات كاربردي شد كه به دنبال ثبت اين تكنيكها به نام جمهوري اسلامي ايران در مجامع علمي هستيم. اين تكنيكها بر اساس گزارش ناظران داخلي و بينالمللي منحصر به فرد است. به اين ترتيب ايران سومين كشور دارنده تكنولوژي اين طرح است كه توانست آن را صددرصد اجرايي كند.
جابهجايي در زير آب
رئيس موسسه تحقيقات شيلات ايران با بيان اينكه اين پروژه در جهت حفظ اكوسيستم اجرايي شده است تاكيد ميكند: مرجانها، موجودات زنده مفيدي در حوزههاي آبي هستند و علاوه بر اينكه زيستگاه طبيعي براي آبزيان به شمار ميروند از لحاظ بيولوژيك تصفيهكننده جريانهاي آبي هستند. دكتر مطلبي، پروژه مطالعه و انتقال مرجانها در محدوده آبي چابهار را از پروژههاي ملي و فراملي ميداند و ميگويد: اين طرح در محدوده طرح توسعه بندر شهيد بهشتي چابهار با امضاي تفاهمنامهاي ميان موسسه عمران ساحل و موسسه تحقيقات شيلات ايران، اجرايي شده است.براي اجراي اين پروژه، مطالعات گستردهاي روي نحوه زيست مرجانها انجام شد و دادههايي در زمينه چگونگي حيات و حساسيتهاي مرجانها نسبت به تنشهاي محيطي به دست آمد. اين مطالعات نشان داد اگر بخواهيم اين موجودات را از منطقه زيست آنها دور كنيم بايد روشهاي خاصي را به كار ببريم تا آنها قادر به ادامه حيات باشند. در نهايت با استفاده از دادههاي اين مطالعات از طريق غواصي، مرجانها از موقعيت قبلي خود كنده و در همان مسير زير آب، به محل جديد منتقل شدند.در مرحله بعدي و در محل جديد، مرجانها با استفاده از سيمانهاي مخصوص زير دريا تثبيت شدند و براي كنترل زيست و سازگاري آنها با محيط جديد به طور مرتب كنترل و از مرجانها نمونهبرداري شد تا بتوانيم زنده بودن اين موجودات را بررسي كنيم. از طرف ديگر به منظور بررسي و پايش مداوم كلونيهاي مرجاني، دوربينهايي در محوطهاي با وسعت 4 هكتار نصب ميشنود تا بتوانيم وضعيت اين جانداران دريايي را مونيتور كنيم. با نهايي شدن اين پروژه، عمليات توسعه اسكله چابهار توسط مسئولان مربوط اجرا خواهد شد.انتقال مرجانها در حالي عملي شد كه به نظر ميرسد در مرحله انتقال حداقل آسيب بر آنها وارد شده است. بايد ديد آيا مرجانهاي خليجفارس كه سالهاست نفسهايشان به شماره افتاده ميتوانند از اين پس در خانه جديد براحتي نفس بكشند.
.: Weblog Themes By Pichak :.