امواجی که در کنار ما منتشر میشود هر کدام برای دریافت یک یا چند خدمت است. این خدمات شامل دریافت شبکههای تلویزیون و رادیو، اتصال به شبکههای موبایل، اتصال به اینترنت، خدمات بیسیم شهری و سازمانی و خدماتی از این قبیل است.
بیشترین این خدمات جزو سرویسهای ضروری و لازم هستند و در برخی مواقع به سرویس حیاتی تبدیل میشوند. ضرورت و اولویت استفاده از خدمات فوق سبب میشود تا ما از برخی ضررهای احتمالی این فناوریها بگذریم.
البته وقتی بیشتر این امواج برای ما انسانها خطرناک میشوند که استانداردهای لازم را رعایت نکرده و حدود مشخص شده را رعایت نکنند. رعایت نکردن ضوابط و استانداردهای امواج میتواند سبب خطراتی ناگوار شود. این خطرات ممکن است جبرانپذیر نباشد.
مدیرکل سرویسهای رادیویی سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی درباره تشعشعات ناشی از آنتنهای موبایل گفت: «استانداردهای حدود تشعشعات آنتنهای موبایل را سازمان انرژی اتمی بر مبنای ضوابط و مقرراتی که در منابع بینالمللی بکار گرفته میشود تعیین کرده و پس از آن به سازمانهای ابلاغ میکند که همه مکلف به اجرای این ضوابط و مقررات هستند. استانداردهای مرتبط با حدود تشعشعات امواج الکترومغناطیسی تا کنون رعایت شده و همچنان نیز رعایت میشود.»
عظیم فرد مدیرکل سرویسهای رادیویی رگولاتوری اضافه کرد: «حدود تشعشع آنتنهای موبایل را مؤسسهی ملی استاندارد بر اساس کدی که به این استاندارد داده است، محاسبه میکند. این میزان تشعشع متنوع بوده و در باندهای فرکانسشی متفاوت، بر حسب توان و شدت میدان الکترومغتاطیسی مقادیر متفاوتی را شامل میشود. این حدود تشعشع با استفاده از جدول منحنی اعلام شده به دست میآید.»
او در مورد نحوهی رعایت استانداردهای امواج افزود: «بخشی از استانداردهای موجود در این زمینه توسط تولید کنندهی تجهیزات مرتبط رعایت میشود و زمانی که تجهیزات خریداری و وارد کشور شد، باید گواهی تأیید نمونه اندازهگیری تشعشعات داشته باشند. از طرفی در زمان نصب هم دقت میشود تا آنتن در محیط اطراف خود، سیگنال قویتر از حد استاندارد تولید نکند.»
عظیم فرد در مورد نحوهی نظارت و تعیین استانداردهای آنتنهای نصب شده نیز اعلام کرد: «برای رعایت حدود تشعشعات آنتنهای موبایل در زمان نصب، ضمن اینکه اپراتورهای موبایل با ضوابط موجود آشنایی کامل داشته و گواهیهای مورد نظر سازمان انرژی اتمی را در دورههای مورد نظر کسب کردهاند، سازمان انرژی اتمی نیز حدود تشعشعات را اندازهگیری و بررسی میکند. در مواردی هم که نگرانی، ادعا یا شکایتی مطرح شود، رگولاتوری ورود پیدا میکند و مشکل بیان شده را بررسی میکند.»
مدیرکل سرویسهای رادیویی سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی به نگرانیهای مردم در زمینه نصب آنتنهای موبایل اشاره کرد و توضیح داد: «اطلاعات مردم در بسیاری از موارد کافی نیست و برحسب شنیدههایشان از وجود آنتن موبایل در محل زندگی خود نگران هستند. این شنیدهها در برخی موارد کاملاً نادرست است. به عنوان مثال چند وقتی است شنیده میشود که گیاه کاکتوس میتواند امواج غیرمجاز وایفای را جذب کند. اینم به هیچ عنوان درست نیست. امواج وایفای هیچ ارتباطی به کاکتوس ندارد.»
او ادامه داد: «به طور کل جذب شدن امواج رادیویی وابسته به مشخصات ماده است که آن هم با چند پارامتر محدود مشخص میشود. بر اساس پارامترهای اساسی یک ماده مشخص میشود که این امواج جذب میشوند یا خیر و به اینکه درخت گردو باشد یا کاکتوس ارتباطی نخواهد داشت.»
فرد شرح داد: «وایفای دارای توان بسیار ناچیزی است و مانند دستگاههایی که در حد باتزی ساعت کار میکنند یک سیگنال ضعیف دارد. بلوتوث و لپتاپ نیز همینطور است. این دستگاهها پرقدرت به حساب نمیآیند. حداکثر برد وایفای برای قویترین سیگنال ۵۰۰ متر است که بیشتر از آن هم امکان ندارد.»
مدیرکل سرویسهای رادیویی رگولاتوری تأکید کرد: «توان وایفای خیلی پایین است و قابل مقایسه با گوشیها و ایستگاههای رادیویی نیست. البته وزارت بهداشت نیز این موضوع را تأیید کرده است.»
او تصریح کرد: «قوی ترین سیگنال مربوط به گوشی موبایل است. ما گوشی را به گوشمان نزدیک می کنیم. مثل اینکه یک لامپ روشن را نزدیک صورتمان کنیم. برای مثال موبایل را لامپ و آنتنهای موبایل را نورافکن در نظر بگیریم. به طور قطع یک نورافکن خطر کمتری نسبت به لامپی که نزدیک صورتمان کردهایم دارد و اگرچه نور نورافکن بیشتر است اما این لامپ است که پوست را میسوزاند. چرا که فاصلهی نورافکن زیاد بوده و چگالی انرژی و حد توان آن آزار هنده نیست. البته امواج رادیویی با امواج نوری به هیچ عنوان قابل مقایسه نیست و ذکر این مثال، تنها برای آسانتر کردن درک موضوع است.»
عظیم فرد گفت: «دکل به خودی خود فقط یک پایه فلزی است و نصب آن بدون ایستگاه فرستند و گیرندهی رادیویی یا همان BTS به هیچ عنوان خطری ندارد اما در برخی مواقع شاهد دریافت شکایت از دکلهالی موبایلی هستیم که هنوز هیچ آنتن فرستند و گیرندهای روی آن قرار داده نشده اشت. یا مواردی داشتهایم که دکل و آنتن وجود داشته اما هنوز روشن نشده است اما شکایت مردمی از بروز مشکلات سلامتی مانند سردرد یا سقط جنین حکایت دارد که در نهایت و به ناچار اپراتور آنتن را از آن منطقه جمع آوری کرده است.»
مدیرکل سرویسهای رادیویی سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی بیان کرد: «با تمام این تفاسیر تاکنون به موردی برنخوردهایم که حدود تشعشع بیشتر از جد مجاز باشد اما با این وجود، در برخی مواقع به دلیل نگرانی شاکیان، اپراتور مجبور شده دکل را از آن نقطه جابجا کند که ابن موضوع منجر به عدم پوششدهی منطقه وسیگنالرسانی ضعیف میشود.»
او در مورد پارازیت و نگرانیهای مردم از آن توضیح داد: «پارازیت در اصطلاح رادیویی به نویز اطلاق میشود و یک طیف کاملاً شناخته شده دارد اما آنچه مردم به عنوان پارازیت نام میبرند از نظر ما تداخل فرکانسی است و ما آن را به اسم تداخل فرکانسی میشناسیم. جنس این تداخل از امواج رادیویی است و در باندهای فرکانسی مختلف رخ میدهد. تداخل فرکانسی بدین معنا است که هر موجی دارای یک سیگنال واقعی است ولی در کنار آن میتواند یک سیگنال اضافه هم تولید شود که سطح پایینتری دارد اما باعث تداخل میشود.»
فرد ادامه داد: «امواج پارازیت از نظر ما آنقدر قوی نیستند که روی سلامت مردم تأثیر بگذارند، چرا که این امواج اضافه از نویز محیط ایجاد میشوند و بدون اینکه فرستندهای نصب شده باشد از طبیعت ساطع میشود. به این مسئله پارازیت گفته میشود. این نویزها برای سلامت افراد مشکلی ایجاد نمیکند. سلامت به توان امواج برمیگردد. هر چیزی که توانش از حد مجاز بیشتر شود و از حد استاندارد فراتر رود میتواند یک عامل برای تهدید سلامت باشد.»
مدیرکل صدور پروانه سرویسهای رادیویی رگولاتوری گفت: «ما سطح نویز را اندازه گیری می کنیم باید مشخص شود که فرستندهها تا کجا سیگنال دارند و باید بدانیم نویز محیط چقدر است. نویز تابع طبیعت است و البته نویز هر محیط با محیط دیگر متفاوت است. به دلیل تراکم جمعیت و وجود تجهیزات و ماشینها، میزان نویز در هر محیط متفاوت است.»
.: Weblog Themes By Pichak :.