انقلاب در صفحه‌نمايش

 

چنانچه مي‌خواهيد به اهميت يك ابزار ميان كاربران پي ببريد، به مقدار پيشرفت آن در مقايسه با ديگر گجت‌ها توجه كنيد. براي مثال چنانچه اين مقايسه را در زمينه صفحه‌نمايش‌هاي موبايل داشته باشيد، متوجه تغييرات بسيار اين فناوري تا به حال خواهيد شد. مطمئنا تا به حال متوجه شده‌ايد كه صفحه‌نمايش هر موبايل يكي از اصلي‌ترين شاخصه‌هاي آن است؛ چرا كه همه كاربران هنگام خريد دقت زيادي براي انتخاب صفحه‌نمايش با اندازه و كيفيت دلخواه شان به خرج مي‌دهند.از طرف ديگر، خيلي‌ها بر اين باورند كه كيفيت گوشي‌هاي تلفن‌همراه كاملا وابسته به نوع صفحه‌نمايش و امكانات آن است. اولين صفحه‌نمايش‌ ساخته‌شده براي موبايل‌ها صفحه‌هاي بسيار كوچك تك‌رنگي بودكه روي گوشي‌هاي بسيار بزرگ قرار داده مي‌شد. ولي همان‌طور كه در حال حاضر شاهد آن هستيد اندازه موبايل‌ها خيلي كوچك‌تر و باريك‌تر از قبل شده و صفحه‌نمايش آنها بسيار بزرگ‌تر و هم‌سايز با موبايل ساخته مي‌شود. به طور كلي مي‌توان گفت صفحه‌نمايش‌ها از تك‌رنگي به ميليون‌ها رنگ و از بدون لمس بودن به قابليت multitouch تغيير يافته‌ است. ولي اين فناوري به اينجا ختم نمي‌شود و گوشي‌‌هايي با فناوري پيشرفته‌تري در حال ساخت است كه امسال مي‌توانيد شاهد آن باشيد. در ادامه مطلب به روند تغييرات فناوري ايجادشده در صفحات موبايل از گذشته تا به حال مي‌پردازيم.

LCD

اگر بخواهيم اين صفحه‌نمايش‌ را تحت‌اللفظي ترجمه كنيم، مي‌توان آن را با نام صفحه‌نمايش كريستال‌هاي مايع شناخت كه فناوري به كار رفته در بسياري از مانيتور‌هاي امروزه است. اساس كار اين صفحه‌نمايش به عهده الكترود‌ها و فيلتر‌هاي دوقطبي است كه هر پيكسل نور منبع را از پشت سرش روي صفحه‌نمايش خواهد داد. هر پيكسل تنها مي‌تواند سه‌رنگ مختلف را بازبتاباند كه شامل قرمز، سبز و آبي است. بد نيست بدانيد اين ماتريس‌ها با نام RGD خوانده مي‌شود. LCD‌ها به دو روش عمده كار مي‌كند يعني يا از سيستم ماتريس‌هاي فعال استفاده مي‌كند يا ماتريس‌هاي غيرفعال كه گوشي‌هاي قديمي‌ و ارزان‌تر بر اساس اين الگو كار مي‌كرد.

ماتريس‌هاي غيرفعال

اولين فناوري‌هايي كه روي گوشي‌هاي ارزان‌قيمت در گذشته قرار داشت، صفحه‌نمايش‌هاي LCD با فناوري ماتريس‌هاي غيرفعال بود. در آن زمان به عنوان يكي از پيشرفته‌ترين صفحه‌هاي‌نمايش‌ شناخته مي‌شد، ولي با گذشت زمان كاربران از سيستم جوابگويي كند اين صفحه‌نمايش‌ها و تصاوير بي‌رنگ و روي آنها بسيار ناراضي شدند. يكي از معروف‌ترين فناوري‌هاي غيرفعال اين قبيل LCD‌ها CSTN يا Color Super-Twisted Nematic‌ها بودند. مشكل عمده‌ اين قبيل صفحه‌نمايش‌ها در تغيير سريع و يكباره تصوير در آنها بود؛ چرا كه با آمدن تصوير جديد در مواقعي هنوز تصوير پيشين از روي صفحه‌نمايش پاك نشده بود و به نوعي اختلال در تصاوير به وجود مي‌آمد، يا به زبان ساده‌تر تصوير در تصوير مي‌شد.

ماتريس‌هاي فعال

اين نوع صفحه‌ها در مقايسه با صفحه‌نمايش‌هاي غيرفعال بسيار پيشرفته‌تر عمل مي‌كند؛ زيرا رنگ‌هاي بسيار متضاد، ولي در عين حال اشباع شده را برايتان به نمايش مي‌گذارد. در ضمن ماتريس‌هاي غيرفعال يك المان مجزا براي كنترل مقدار نور عبوري از هر پيكسل نداشت، ولي در LCD‌هاي فعال يك ترانزيستور براي كنترل مقدار نور عبوري از هر پيكسل است. به همين دليل ساخت چنين صفحه‌نمايش‌هايي كمي از LCD‌هاي غيرفعال گران‌تر است.

ال.سي.دي‌هاي TFT

TFT‌ها يا ال.سي.دي‌هاي لاغر‌تر يكي از عمده‌ترين صفحه‌نمايش‌هاي فعالي است كه در حال حاضر مورد استفاده قرار مي‌گيرد. نوار ترانزيستور اين TFT بسيار لاغر‌تر از فناوري‌هاي پيشين است و در عمل با الكترود‌ها كار مي‌كند، ولي مانند ماتريس‌هاي فعال ديگر براي هريك پيكسل ترانزيستور مجزا در نظر گرفته شده است. پس از آن هم تمام رديف‌ها به يكديگر متصل مي‌شود و هر ساب پيكسل به مقداري كه لازم است ولتاژ دريافت مي‌كند تا بتواند با كمك آن، رنگ مورد نظر را روي صفحه‌نمايش نشان دهد. هنگامي كه تصاوير مي‌خواهد عوض شود، اين تعويض به صورت رديف به رديف صورت مي‌گيرد، ولي سرعت اين تغيير تصوير به قدري زياد است كه ذهن شما به عنوان بيننده اين تاخير زماني را نمي‌فهمد و شما تصور مي‌كنيد كل تصوير در يك زمان نمايش داده شده است. اين در حالي است كه مزيت اين ال.سي.دي‌هاي فعال در نمايش تصاوير با تضاد رنگي و رنگ‌هاي روشن بسيار، تصاوير پررنگ و تصاوير بسيار زنده است.

In-Plane Switching (IPS)

LCD‌هاي IPS پيش از آن‌كه اپل آيپاد را بسازد منسوخ شده بود، به همين دليل آيپاد به چنين صفحه‌نمايش‌هايي زندگي دوباره بخشيد. يكي از مزيت‌هاي اين صفحه‌نمايش، نشان دادن تصاوير از زواياي بسيار وسيع‌تر به همراه ساخت بهتر رنگ‌ها و مشابه رنگ اصلي آن تصاوير است. با وجود اين هسته مركزي اين صفحه‌نمايش‌ها همانند ديگر LCD‌هاست، تنها تفاوت آنها با ديگر صفحه‌نمايش‌هاي اين خانواده در بالاتر بودن كيفيت تصاويرشان است. خيلي‌ها بر اين باورند در حال حاضر فقط كمپاني ال.جي توانايي ساخت چنين صفحه‌نمايش‌هايي را دارد.

Super LCD (S-LCD)

اگر گوشي‌‌هاي جديد HTC را مشاهده كرده باشيد مطمئنا مي‌دانيد Super LCD‌ها چگونه كار مي‌كنند و تفاوت S-LCD‌ها با LCD‌هاي معمولي تنها در فاصله ميان صفحه‌نمايش و صفحه شيشه‌اي است كه از صفحه‌نمايش محافظت مي‌كند. اين فناوري نه‌تنها از قطر گوشي كم مي‌كند، بلكه باعث مي‌شود تصاوير بسيار طبيعي‌تر به نظر برسد. يكي ديگر از مزيت‌هاي اين صفحه‌نمايش‌ها استفاده بسيار كم آنها از انرژي ذخيره شده در داخل باتري موبايل است. به طور كلي مي‌توان گفت سوني تنها شركتي است كه مي‌تواند اين صفحه‌نمايش‌ها را بسازد، با وجود اين‌كه اين فناوري توسط HTC مورد استفاده قرار مي‌گيرد. يكي از جديد‌ترين فناوري‌هاي S-LCDها، Super LCD 2 نام دارد كه بسيار پيشرفته‌ است.

OLED

اين فناوري برپايه نور پشت صفحه‌اي است كه از فيلتر رنگ عبور مي‌كند، OLED‌ها از مواد آلي براي ساخت نور پشت صفحه‌شان استفاده مي‌كنند. در حقيقت نام OLED مخفف استفاده از مواد آلي براي نمايش تصاوير است. همين نحوه ساخت باعث شده اين صفحه‌نمايش‌ها به انرژي كمتري براي نشان دادن تصاوير نياز داشته و كم‌مصرف‌تر باشد.

 

منبع:www.phonearena.com

 




تاريخ : دو شنبه 23 مرداد 1391برچسب:, | | نویسنده : مقدم |