ويرايش عكس با ماسك‌

 

در ادامه مطالب هفته پيش درباره ماسك‌ها در فتوشاپ و نحوه استفاده از آنها، در اين شماره در نظر داريم در قالب يك طرح عملي، نحوه استفاده از ماسك براي حذف پس‌زمينه يك تصوير را با هم بررسي كرده و با چگونگي ويرايش ماسك، ترميم كناره‌ها و استفاده از پنجره Propertiesآن آشنا شويم.همان‌گونه كه هفته پيش اشاره كرديم، هدف از استفاده از ماسك در فتوشاپ ويرايش بخش‌هايي از تصوير بدون تاثير گذاشتن در قسمت‌هاي ديگر تصوير (همانند ابزارهاي انتخاب البته با امكان ويرايش قسمت‌هاي انتخاب شده) است. ماسك تقريبا همانند يك شابلون كه هنگام استفاده از آن فقط نقاط خاصي از كاغذ رنگي مي‌شود و بقيه قسمت‌ها بدون تغيير باقي مي‌ماند، عمل مي‌كند. هنگامي كه ماسك را روي يك انتخاب فراخواني مي‌كنيم، نواحي انتخاب نشده ماسكه شده و از ويرايش محفوظ مي‌ماند. با استفاده از ماسك به جاي به كار بردن ابزارهاي انتخاب معمولي، صرفه‌جويي زيادي در زمان ويرايش شده و از انتخاب‌هاي تكراري و پشت سر هم جلوگيري مي‌شود. نكته‌اي كه در استفاده از ماسك بايد حتما در نظر داشت اين است كه در اعمال ماسك، رنگ سياه يعني ديده نشدن و رنگ سفيد به معني ديده شدن و خاكستري نيز مابين ديده شدن و ديده نشدن(شفافيت) است.براي شروع كار ابتدا تصوير خود را در فتوشاپ باز كنيد و در صورتي كه لايه مورد نظر در حالت پس‌زمينه باشد (علامت قفل روي آن ديده شود) با دوبار كليك كردن روي آن، تصوير را از حالت پس‌زمينه خارج مي‌كنيم. البته در نسخه‌هاي جديد فتوشاپ با اعمال ماسك اين عمل به صورت خودكار انجام مي‌شود. ابتدا انتخاب سريعي روي قسمتي از تصوير كه مي‌خواهيم روي آن كار كنيم، انجام مي‌دهيم. نياز نيست حتما ‌انتخاب دقيقي انجام گيرد، زيرا بعدا‌ لبه‌هاي اين انتخاب ويرايش خواهد شد.

در ادامه با كليك روي دكمه Add Layer Mask در قسمت پايين پانل Layersمحدوده انتخاب شده را تبديل به ماسك مي‌كنيم. با اين كار تمام قسمت‌هايي كه انتخاب نشده بود به صورت شفاف (شطرنجي) درمي‌آيد و ناپديد مي‌شود.هنگام كار روي جزئيات تصوير در حالت ويرايش ماسك، استفاده مكرر از فرمان‌هاي بزرگنمايي و كوچك‌نمايي ضروري است و چون استفاده مستقيم از ابزار بزرگنمايي در اين حالت امكان‌پذير نيست، مي‌توانيم از روش‌هاي زير استفاده كنيم:

* Ctrl+Space: فراخواني موقت ابزار بزرگنمايي مابين استفاده از ساير ابزارهاي فتوشاپ

* Alt+Space: فراخواني موقت ابزار كوچك‌نمايي مابين استفاده از ساير ابزارهاي فتوشاپ

* فشار دكمه Alt همراه ابزار Zoom جهت سوئيچ بين بزرگنمايي و كوچك‌نمايي

فشار همزمان دكمه‌هاي Ctrl و+ براي بزرگنمايي و Ctrlو ـ براي كوچك‌نمايي و فشار دكمه عدد صفر براي نماي صددرصد.

فشار دكمه Space براي فراخواني موقت ابزار Hand

پس از انتخاب به وسيله ابزارهاي انتخاب و تبديل انتخاب به ماسك با بزرگنمايي كناره‌هاي تصوير خواهيم ديد كه در كناره‌هاي تصوير انتخاب چندان مطلوب نبوده و نياز به تميز كاري در آن نواحي احساس مي‌شود.به اين منظور پس از انتخاب ماسك اعمال شده روي لايه مورد نظر در پانل لايه‌ها از مسير Menu‌/‌Window گزينه Properties را براي نمايش پنجره ويژگي‌هاي ماسك اعمال شده انتخاب مي‌كنيم.در اين پنجره از قسمت Density براي تنظيم مقدار شفافيت ماسك اعمال شده و از قسمت Feather براي تنظيم مقدار نرمي كناره‌هاي ماسك مي‌توانيم استفاده كنيم. در ادامه در قسمت Refine سه دكمه قرار گرفته كه از گزينه Mask Edge براي ويرايش ماسك اعمال شده و از گزينه Color Range براي تعريف دوباره ماسك به كمك فرمان Color Range و از گزينه Inverse براي معكوس‌كردن ماسك اعمال شده استفاده مي‌شود. با كليك روي دكمه Mask Edge پنجره Refine Mask ظاهر مي‌شود كه به كمك آن مي‌توانيم لبه‌هاي تصوير را به صورت كاملا‌ حرفه‌اي ويرايش و بخش‌هاي زايد آن را حذف كنيم.به اين منظور پس از باز شدن پنجره Refine Mask ابتدا روي مثلث كوچك كنار قسمت View كليك كرده و از فهرست بازشو گزينه Black را انتخاب مي‌كنيم. در اين حالت ماسك در پس‌زمينه سياه ظاهر مي‌شود و ويرايش لبه‌هاي سفيد آن راحت‌تر خواهد بود.ابتدا به كمك ابزارهاي موجود در بخش Adjust Edge به تنظيم لبه‌هاي انتخاب مي‌پردازيم. مثلا به كمك قسمت Smooth لبه‌هاي انتخاب را نرم‌تر كرده و تيزي آن را از بين مي‌بريم. به كمك Feather مي‌توانيم لبه‌هاي ماسك را محو‌تر كرده و به كمك قسمت Contrast وضوح لبه‌ها را افزايش دهيم. با كمك گزينه Shift Edge نيز مي‌توانيم محدوده ماسك را كوچك‌ يا بزرگ‌تر كرده و ماسك را دقيقا‌ در محل مورد نظر از لبه‌هاي تصوير خود قرار دهيم.در ادامه در قسمت Output گزينه Documentation color را فعال و حالت New Layer With Layer Mask را انتخاب مي‌كنيم. در اين حالت پس از تائيد ماسك اعمال شده در يك لايه جديد روي لايه قبلي اعمال مي‌شود. حال براي تنظيم لبه‌هاي ماسك بزرگنمايي مناسبي را به كمك فرازميني كه قبلا اشاره شد، روي تصوير خود انجام مي‌دهيم و آن را تا حد امكان بزرگ‌تر مي‌كنيم تا لبه‌ها كاملا‌ نمايان شود. دقت كنيد در اين حالت استفاده مستقيم از ابزار Zoom امكان‌پذير نيست و بايد از كليد‌هاي ميانبري كه قبلا اشاره شد، استفاده كنيم.پس از اعمال بزرگنمايي مناسب با انتخاب ابزار Refine Radius در سمت چپ و بالاي پنجره باز شده (شكل قلم‌مو) و استفاده از آن با درگ كردن در لبه‌هاي ماسك، قسمت‌هاي سفيد رنگ پس‌زمينه تصوير را در نواحي مورد نظر حذف مي‌كنيم. براي بزرگ‌تر كردن اندازه قلم‌مو مي‌توانيم دكمه [و براي كوچك‌تر كردن اندازه آن دكمه] را از صفحه كليد فشار دهيم. در صورتي كه با فشار دكمه‌هاي فوق تغييري در سايز قلم مشاهده نمي‌كنيد، ابتدا روي تصوير خود يك بار كليك كرده، سپس نسبت به تنظيم سايز قلم‌مو اقدام كنيد. پس از حذف لبه‌هاي سفيد رنگ تصوير با تائيد پنجره Refine Maskمي‌توانيم نتيجه اعمال ماسك را در يك لايه جدا روي لايه اصلي در پانل لايه‌ها مشاهده كنيم.

در ادامه دوباره پنجره Refine Mask را فراخواني كرده و اين بار با انتخاب رنگ سفيد به عنوان پس زمينه ماسك، نسبت به حذف لبه‌هاي تيره تصوير اقدام مي‌كنيم.

 

 

در صورتي كه هنگام استفاده از ابزار Refine Radius به اشتباه آن را در قسمت‌هايي از تصوير كه نبايد استفاده مي‌شد، استفاده شود مي‌توانيم با كمك ابزار Erase Refinements كه زير ابزار قبلي مخفي شده است، نسبت به تصحيح ماسك ويرايش شده اقدام كنيم.پس از اتمام كار و ويرايش ماسك و حذف لبه‌هاي سياه رنگ با افزايش مقدار Documentation color و انتخاب حالت New Layer With Layer Mask دكمه تائيد را فشار داده و ماسك را با تغييرات انجام گرفته در يك لايه جديد روي لايه قبلي اضافه مي‌كنيم.

با اتمام كار مي‌توانيم در پانل لايه‌ها زير لايه ماسك شده لايه جديدي ايجاد كرد و با اعمال بافت يا رنگ دلخواه تصوير خود را روي آن مشاهده كنيم. همچنين با انتقال لايه ماسك شده روي تصوير ديگر نيز مي‌توانيم تصوير خود را در محيط آن تصوير قرار دهيم.





تاريخ : پنج شنبه 27 مهر 1391برچسب:, | | نویسنده : مقدم |