دانستنیهای لازم درباره پریزها و ولتاژ برق در سفرهای بین المللی

هنگامی قصد سفر به کشور دیگری را دارید، تنها تبدیل ارز و تفاوت های زبانی نیستند که موجب نگرانی تان خواهند شد. همچنین باید درباره تفاوت شکل دو شاخه، پریزها و ولتاژ برق در کشورهای مختلف هم دقت لازم را داشته باشید. زیرا متاسفانه هنوز یک استاندارد یکسان و جهانی در همه کره زمین حکمفرما نیست.

 
اگر پیش از آغاز سفر، تکالیف تان را در این زمینه به خوبی انجام نداده و آماده نشوید، ممکن است در ادامه سفر امکان استفاده از ابزارهای الکتریکی همراه تان را نداشته باشید. و حتی بدتر اینکه با اتصال آنها به پریزهای ناآشنا باعث آسیب به آنها شوید.
 
در ادامه مطلب با ما همراه باشید تا به داستان پریزها، دو شاخه ها و ولتاژها بپردازیم.
 
 
اشکال مختلف دو شاخه
مشهودترین مشکلی که با آن روبرو خواهید بود، شکلهای بسیار متفاوت پریزی است که در نقاط مختلف زمین مورد استفاده قرار می گیرند. زیرا لازم است دوشاخه اختصاصی هر کدام را در اختیار داشته باشید، یا اینکه در آن کشور اصلا قادر به اتصال ابزارهای الکتریکی تان به پریز برق نخواهید بود.
 
نمودار زیر (از ویکی پدیا)‌ تا حدی می تواند تصور درستی درباره شکل های بسیار متنوع دوشاخه های کشورهای مختلف در ذهن شما ایجاد کند.
 

برای مشاهده در اندازه بزرگتر روی عکس کلیک کنید.
 
خوشبختانه اغلب موارد به راحتی می توانید آداپتور تبدیل دوشاخه ها را تهیه کنید. این آداپتورها معمولا ارزان قیمت بوده و به شما اجازه می دهند که دوشاخه ابزارهای الکترونیک را به پریزهای کشور مقصد وصل کنید.
 
نکته مهم: شما باید مراقب ولتاژ هم باشید. اگر از یک آداپتور ساده برای اتصال دوشاخه به پریزی در کشور مقصد استفاده می کنید، ممکن است به دلیل عدم پشتیبانی از ولتاژ شبکه برق آن کشور یا شرکت برق، دستگاه شما آسیب جدی ببیند. پس قبل از استفاده از آداپتور، اطلاعات ادامه مطلب را هم مطالعه کنید.

ولتاژها و فرکانس ها
شکل دوشاخه ها تنها موضوعی نیست که باید غصه آن را بخورید. کشورهای مختلف دنیا از ولتاژها و فرکانسهای الکتریسیته متفاوتی بهره می برند. اگر دوشاخه ابزار الکتریکی تان را به پریزی با ولتاژ نامناسب وصل کنید، شاید لازم باشد همان جا فاتحه آن را خوانده یا در به در دنیال تعمیرکار خبره بگردید.
 
نمودار زیر از ویکی پدیا، تجسم خوبی از تفاوت ولتاژ در کشورهای مختلف است. پریزهای برق آمریکای شمالی معمولا نیروی ۱۲۰ ولت ۶۰ هرتز را فراهم می آورند. در حالی که خروجی پریز در اروپا ۲۳۰ ولت و ۵۰ هرتز است. در ایران خودمان هم برق ۲۲۰ ولتی ۵۰ هرتزی در سیم ها جریان دارد. و این داستان در کشورهای مختلف، بسیار متفاوت است.

برای مشاهده در اندازه بزرگتر روی عکس کلیک کنید.

 
برچسب کوچک پشت دستگاه الکتریکی یا آداپتور تامین نیروی آن را مطالعه کنید تا دریابید از چه ولتاژهایی پشتیبانی می کند و چه دامنه فرکانسی را نیاز دارد. برای مثال، اگر به اعداد چاپ شده روی شارژر اسمارت فون یا لپ تاپ تان نگاه کنید، ممکن است چیزی همانند این را بیابید:
 
100-240V 50/60Hz
 
چنین اعدادی نشان می دهند این شارژر در آمریکای شمالی و اروپا قابل استفاده است.
 
آداپتورهای شارژ لپ تاپ ها، اسمارت فون ها و تبلت ها معمولا با دو یا چند استاندارد سازگار هستند. اگر چه هیچ گاه نباید این حرف را به عنوان یک قانون مسلم بپذیرید و همیشه لازم است برچسب و اعداد روی تمامی آداپتورها و دستگاه ها را کنترل کنید. برای مثال آداپتور شارژ کنسول بازی نینتندو 3DS تنها با یک استاندارد سازگاری دارد.
 

اگر دامنه ولتاژ مورد حمایت دستگاه شما با استاندارد برق کشور و منطقه ای که به آن سفر کرده اید، سازگاری دارد؛ اکنون تنها لازم است به دنبال یک تبدیل ساده برای اتصال دو شاخه دستگاه الکتریکی تان به پریزهای عجیب و غریب آن کشور باشید.
 
اگر هم آنقدر بدشانس باشید که ولتاژ مورد استفاده دستگاه شما با استاندارد برق کشور مقصد هماهنگی نداشته باشد، ضروری است که از یک «مبدل ولتاژ» برای اتصال ابزارتان به شبکه برق  استفاده کنید. اینگونه می توانید ولتاژ متفاوت آنجا را به ولتاژ مورد نیاز ابزار الکتریکی تان تبدیل کنید. 
 
برای این کار می توانید به دنبال خرید یک اداپتور چندکاره با سرهای دوشاخه چندگانه و محافظ نوسانات باشید که دارای مبدل ولتاژ داخلی هم هست. یا اینکه به سادگی از مبدل ولتاژهای تک کاره بهره ببرید. البته همه ابزارهای محافظ نوسان لزوما مبدل ولتاژ نیستند و باید هنگام خرید به این نکته دقت داشته باشید.

اطلاعات اختصاصی هر کشور
قبل از شروع سفر سعی کنید اطلاعات لازم در خصوص نوع دو شاخه و ولتاژ برق مقصد را کسب کنید. برای اطلاعات بیشتر، سعی کنید در اینترنت به دنبال انواع سوکت های برق مورد استفاده در آن کشور و ولتاژ آنها بگردید. همچنین بهتر است مناسب ترین آداپتورهای دوشاخه، مبدل های ولتاژ  و محافظ های نوسان را قبل از سفر انتخاب کرده و خریداری کنید. این گونه دیگر وقت گران بهای سفرهای کاری یا تفریحی تان به سر و کله زدن با فروشندگان لوازم الکترونیک نمی گذرد.
 
یکی از منابع خوب در این زمینه، مقاله Mains electricity by country ویکی پدیا است که با نمودار به تفکیک کشورها بر اساس ولتاژ برق مورد استفاده و انواع پریزها پرداخته است.
 
البته در این میان بخش بسیار کامل Electricity around the world سایت «استانداردهای جهانی» را هم نباید از یاد برد.
 
شما در این زمینه چه تجارب و پیشنهادهایی دارید که می تواند برای دیگر کاربران مفید باشد؟




تاريخ : شنبه 5 مرداد 1392برچسب:, | | نویسنده : مقدم |