اپل هم دوران سیستم عامل های پولی را پشت سر گذاشت

 

 

 

همانطور که احتمالا تاکنون متوجه شده اید، اپل در مراسم پاییزی خود اعلام کرد که آخرین نسخه از سیستم عامل مک، موسوم به ماوِریکس (Mavericks) به صورت رایگان در اختیار علاقه مندان قرار می گیرد. به عبارت دیگر، اپل رسما فاتحه سیستم عامل های دسکتاپ را به عنوان یک مرکز سوددهی خواند، و آگهی ترحیم آن را هم با عبارت بزرگ Free بر روی یک صفحه بزرگ مشکی به همه نشان داد!
 
قیمت سیستم عامل های مک او اس ایکس، همواره با کاهش روبرو بوده. پس از 4 بار انتشار با قیمت 129 دلار، اپل قیمت به روزرسانی این سیستم عامل را، در سال 2009 در نسخه پلنگ برفی، به 29 دلار کاهش داد، و سال گذشته هم، در نسخه شیر کوهی، این مبلغ را به 19 دلار رساند. تا این که امسال قیمت سیستم عامل نسخه ماوِریکس به صفر رسید.
 
این در حالی است که مایکروسافت، سلطان سیستم های عامل در دهه های 80 و 90 میلادی، همچنان بابت سیستم عامل های پی سی خود پول می گیرد. اما تجارت سودده فروش سیستم های عامل به تدریج در حال از دست دادن رونق خود است، و شاید موفقیت های پی در پی اپل، یکی از عوامل اصلی این ماجرا باشد، به طوری که همین هفته پیش، مایکروسافت اعلام کرد که بروز رسانی از ویندوز 8 به 8.1 برای کاربران هزینه ای به همراه نخواهد داشت.
 
ماجرا از این قرار است که اکوسیستم ارزان قیمت موبایل، دید عموم مردم را نسبت به سیستم های عامل عوض کرده. تلفن های هوشمند و تبلت ها از دنیای کامپیوترهای سنتی پیشی گرفته اند و سیستم عامل ها و اپلیکیشن های خود را رایگان در اختیار عموم قرار می دهند. برای مثال می توان به پلتفرم های آی او اِس اپل و اندروید گوگل اشاره کرد. بنابراین، همانطور که دنیای موبایل عزم خود را برای رفتن به این سمت جزم کرده، دنیای پی سی و موبایل نیز راهی جز تبعیت ندارد.
 
فروش سیستم عامل های مایکروسافت در زمانی نه چندان دور، 47% درآمدش را تشکیل می داد. سال گذشته این میزان به 25% رسید. ظاهرا مایکروسافت نیز علاقه زیادی به پیروی از الگوی اپل دارد، یعنی حرکت به سمت کسب و کار دستگاه ها و خدمات. به این معنی که مایکروسافت با فروش دستگاهی مثل ایکس باکس، یا وب سرویسی نظیر آژور، کسب درآمد کند.
 
از یک جهت دیگر هم می شود به این موضوع نگاه کرد. سیستم های عامل طی یک روند تدریجی درحال برگشت به ریشه های خود هستند. پیش از انقلاب کامپیوترهای شخصی در اواخر دهه 70 میلادی، شرکت ها سودشان را از فروش سخت افزارها و قراردادهای پشتیبانی کسب می کردند، و سیستم عامل هایی نظیر بی اِس دی یونیکس، کاملا رایگان بودند. اما در اواخر دهه 90 به علت کاهش شدید فروش سخت افزار، شرکت ها رو به فروش سیستم های عامل آوردند. در حال حاضر هم، با بازار داغ تلفن های هوشمند و تبلت ها، گویی دوباره در حال بازگشت به روزهای اولیه سیستم های عامل هستیم.
 
در این روزها، شرکتی مثل گوگل به جای فروش سیستم عامل اندروید، بر روی درآمد حاصل از تبلیغات، و یا فروش سخت افزار (برای مثال گلس یا محصولات موتورولا) حساب باز کرده. اپل هم از فروش سخت افزار در قالب محصولاتی نظیر آیفون یا آیپد و ارائه یک سری خدمات سود می برد و سیستم عامل هایش را رایگان ارائه خواهد کرد. اما بازی برای مایکروسافت پیچیده تر از این حرف هاست. مایکروسافت نه سخت افزاری چون اپل را در اختیار دارد، و نه خدمات آنلاینی چون گوگل. با این حال مایکروسافت همزمان هم سخت افزار را نشانه رفته و هم خدمات آنلاین را. موضوعی که کار را پیچیده تر هم خواهد کرد.  
 
به طور حتم اقدام اخیر اپل در رایگان اعلام کردن آخرین نسخه سیستم عامل مک، یعنی ماوریکس، کمی سهامداران مایکروسافت را نگران خواهد کرد. هر چه باشد، روند بازار در جهتی است که آن ها هم باید جایگزینی برای آن % 25 سود حاصل از فروش ویندوز پیدا کنند. به نظر شما مایکروسافت چگونه از پس این بحران بر خواهد آمد؟




تاريخ : پنج شنبه 2 آبان 1392برچسب:, | | نویسنده : مقدم |