کشف طبقه جدیدی از اشکال هندسی پس از 400 سال

ریاضیدانان آمریکایی با الهام از اشکال چشم انسان، موفق به کشف طبقه چهارم از چند وجهی‌های متساوی‌الاضلاع موسوم به «چند وجهی گلدبرگ» شده‌اند.

 
 

ریاضیدانان یونان باستان بویژه افلاطون، هزاران سال قبل اقدام به طبقه بندی اشکال جامد کردند و از آن زمان تاکنون اشکال محدودی کشف شدند که آخرین طبقه در 400 سال قبل شناسایی شد.

نخستین طبقه از اشکال جامد، جامدات افلاطونی نام دارند که شامل مکعب، چهارضلعی، هشت وجهی، دوازده وجهی و بیست وجهی است؛ همه این اشکال بسیار منظم بوده و بطور طبیعی ایجاد می شوند.

پس از جامدات افلاطونی، دو طبقه دیگر از اشکال شناسایی شدند؛ جامدات ارشمیدسی شامل بیست وجهی کوتاه و جامدات کپلر که اشکال بسیار پیچیده سه وجهی بوده و 400 سال قبل شناسایی شدند.

اما محققان پس از چهار قرن موفق به کشف نوع جدیدی از اشکال شبیه یک توپ فوتبال پیچیده شده اند.

محققان دانشگاه کالیفرنیا، لس آنجلس از کشف طبقه چهارم از چند وجهی های متساوی الاضلاع موسوم به «چند وجهی گلدبرگ» خبر می دهند که می تواند منجر به کشف تعداد نامحدودی از اشکال مشابه در همین طبقه شود.

این طبقه جدید از اشکال هندسی با الهام از اشکال چشم انسان کشف شده است.

دکتر «استن شاین» از محققان دانشگاه کالیفرنیا در زمان بررسی شبکیه چشم انسان، به ساختار جذاب چند وجهی یک پروتئین موسوم به «clahrin» برخورد کرد که انرژی را به داخل و خارج از سلول ها منتقل کرده و باعث شکل گیری شماری از اشکال متفاوت می شود.

با یک توضیح ریاضی برای این طبقه جدید اشکال، «شاین» به تحقیقات «مایکل گلدبرگ» ریاضیدان قرن بیستم برخورد کرد که متقاعد شده بود مجموعه جدیدی از اشکال – چند وجهی های پیچیده ساخته شده از پنج و شش ضلعی - را کشف کرده است.

دکتر «شاین» فکر نمی کرد که اشکال گلدبرگ، چندوجهی هستند و بر این باور بود که آنها یک طبقه جدید از اشکال هستند؛ وی و همکارش «جیمز گید» در تحقیقات خود که در مجله PNAS منتشر شده است، این اشکال جدید را برای ادای احترام به این ریاضیدان فقید، چندوجهی گلدبرگ نامگذاری کرده اند.

چندوجهی گلدبرگ قانون سوم طبقه بندی چندوجهی پیچیده متساوی الاضلاع را شکسته که بر اساس آن هر نقطه بر روی یک خط که دو نقطه در یک شکل را بهم متصل می کند، نباید خارج از شکل جامد قرار بگیرند.

محققان معتقدند که دستکاری اشکال می تواند منجر به توسعه طبقات دیگری از چندوجهی های پیچیده و کشف تعداد نامحدودی از اشکال شود.

این طبقه جدید از اشکال شباهت زیادی به ساختار ویروس ها از جمله ویروس آنفلوآنزا دارد که می تواند به محققان برای توسعه روش های بهتر برای مقابله با این بیماری ها کمک کند. 





تاريخ : پنج شنبه 1 اسفند 1392برچسب:, | | نویسنده : مقدم |