محققان دانشگاه تبریز، برای اولین بار در دنیا موفق به شناسایی هفت نژاد جدید عامل زنگ زرد جو شدند.
صفرعلی صفوی، دانش آموخته دکتری دانشگاه تبریز و محقق طرح که آن را در قالب رساله دکتری خود ارائه کرده، در این باره گفت: این کار در قالب رساله دکتری با عنوان «تنوع ژنتیکی زنگ زرد جو و مطالعه مقاومت Slow rusting در ارقام تجاری جو، نسبت به زنگ زرد»، در گروه گیاهپزشکی دانشگاه تبریز و با همکاری موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج انجام شده است که در آن نتایج جدیدی برای اولین بار در دنیا و ایران به دست آمده است.
وی تصریح کرد: در این پژوهش درباره تنوع ژنتیکی زنگ زرد جو (Puccinia striiformis f. sp. hordei) و ارتباط نژادهای آن با نژادهای زنگ زرد گندم (Puccinia striiformis f. sp. tritici) تحقیقاتی انجام شد و طی این بررسیها، 10 نژاد عامل زنگ زرد جو شناسایی شد که همه این 10 نژاد برای اولین بار در ایران و از میان آنها هفت نژاد برای نخستین بار در سطح جهان معرفی شدند.
دانش آموخته دانشگاه تبریز با بیان اینکه کشف این هفت نژاد عامل زنگ زردجو برای اولین بار در دنیا به تائید دکتر چن (از محققان زنگ در آمریکا) رسیده است، یادآور شد: در بررسی ارتباط بین دو فرم اختصاصی زنگ زرد گندم و جو با استفاده از نشانگرهای SSR و IGS1 نژادهای هیبرید بین دو فرم اختصاصی به روشنی از یکدیگر تفکیک شدند.
به گفته وی، در این پژوهش وجود هیبرید بین دو فرم اختصاصی زنگ زرد جو و گندم در بین کشورهای قاره های آسیا، اروپا و آفریقا برای اولین بار در ایران به اثبات رسید.
صفوی افزود: چنین نژادهایی به علت داشتن دامنه میزبانی وسیعتر، توان بقای بیشتری داشته و در صورت فراهم شدن شرایط محیطی، خسارت بالایی به محصول وارد میکنند که ممکن است این خسارت در شرایط محیطی و کشت ارقام حساس، تا صد درصد نیز برسد.
دانش آموخته دانشگاه تبریز همچنین تاکید کرد: در این پژوهش ارقام دارای درجات مختلف مقاومت Slow rusting نسبت به زنگ زرد جو معرفی شدند؛ ضمن آنکه در نامگذاری نژادهای جدید از همکاری و راهنمایی پروفسور چن (از دانشگاه ایالتی واشنگتن آمریکا) کمک گرفته شد.
بر اساس این گزارش، راهنمایی این رساله را دکتر اسدالله بابای اهری و دکتر فرزاد افشاری و مشاوره آن را دکتر مهدی ارزنلو از استادان گروه گیاهپزشکی دانشگاه تبریز برعهده داشتهاند.
.: Weblog Themes By Pichak :.