تاریکی زمین، این بار به بهانه توفان‌های خورشیدی

 

توفان‌های خورشیدی,بادهای خورشیدی,تاریک شدن سه روزه زمین,کاظم کوکرم

 

 

دو سال قبل همین روزها بود که شایعه تاریک شدن دنیا (و به قولی پایان جهان) در پایان سال 2012 آن قدر در فضای واقعی و مجازی بین آدم‌ها چرخید و چرخید که کمتر کسی بود که آن را نشنیده باشد.

 
 

آن زمان ده ها هزار نفر از اروپا و آمریکا و دیگر قاره های جهان عازم مناطقی شدند که به پیش بینی پیشگویان، نقاط امن در آخرالزمان بودند.

در ایران خودمان با وجود باورهای فرهنگی و مذهبی مبنی بر تعقل در مقابل خرافات و با توجه به میانگین نسبت مطلوب سطح سواد نسبت به سال های گذشته، دیدیم کم نبودند تحصیلکردگانی که با دیده شک و تردید و نه یقین در برابر بی اساس بودن این شایعات موضع می گرفتند اما تیک تاک عقربه ها به ساعت 24 در سی و یکم دسامبر 2012 رسید و ثانیه شمار بدون کوچک ترین لرزشی مثل هر شب، بی درنگ اولین ثانیه از اول ژانویه 2013 را ثبت کرد تا شاید شیفتگان خرافات و دیگر مسائل شبه علمی در سراسر جهان به خود بیایند!

با این حال گویا قرار نیست شایعه تاریکی جهان در واپسین روزهای سال به فراموشی سپرده شود و هر سال با شکل و شمایلی جدید در شبکه های اجتماعی و سایت های خبری، ظاهر می شود.

عجیب آن که می بینیم خبرگزاری های رسمی و معتبر با درج تیتر «زمین آخر پاییز سه روز به تاریکی فرو می رود» به انتشار خبر بی اساس تاریکی زمین از سی ام آذر تا دوم دی می پردازند. در این خبر به نقل از مدیر ناسا آمده که «زمین در تاریکی فرو می رود اما به دلیل توفان های خورشیدی نه دلایلی مانند آخرالزمان بودن و....»

واقعیت این است که هم اکنون خورشید در اوج فعالیت های مغناطیسی خود قرار دارد و به همین دلیل اگر همین امروز خورشید را با عینک مخصوص رصد خورشید یا با فیلتر جوشکاری نمره 14 تماشا کنید، خواهید دید که نقطه ای تاریک که در حقیقت گروهی از چند لکه خورشیدی به هم پیوسته است، روی سطح خورشید ظاهر شده است.

ظهور لکه های بسیار بزرگ خورشیدی در نتیجه بروز توفان های مغناطیسی و به اوج رسیدن فعل و انفعالات خورشیدی باعث تقویت بادهای خورشیدی و رها شدن ذرات باردار در فضا می شود که در نتیجه این پدیده اختلالاتی در سامانه های رادیویی، مخابراتی و گاهی ماهواره ای در زمین مشاهده می شود اما در این بین ادعای سه روز تاریک شدن زمین در نتیجه توفان های مغناطیسی چیزی نیست جز رواج ادعاهای بی اساس که ریشه در جایی بجز علم دارد.

اما ماجرای این شایعه از این قرار بود که چارلز بالدین، مدیر ناسا، در ویدئویی به خانواده ها توصیه هایی در جهت مراقبت اعضای خانواده در مقابل بلایای طبیعی کرده بود.

حالا شایعه سازان با قرار دادن ادعای بی اساس خود در کنار بخشی از ویدئوی مدیر ناسا، از این فیلم به عنوان سندی در جهت تائید ادعای تاریک شدن سه روزه زمین در واپسین روزهای سال 2014 استفاده کردند.

شتابزدگی در انتشار خبرهایی از این دست که این روزها گریبانگیر برخی خبرگزاری های معتبر داخلی شده و معمولا هم با حذف خبر از خروجی وبسایت یا درج اصلاحیه همراه می شود، نتیجه ای جز تزلزل در اعتماد جامعه به انتشار خبرهای جذاب حوزه دانش و فناوری نخواهد داشت.





تاريخ : یک شنبه 4 آبان 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |